Święta Bożego Narodzenia. Dla większości ludzi to czas radości, prezentów, rodzinnych spotkań. Dla mnie – co roku ta sama udręka. Nie dlatego, że nie lubię rodziny. Kocham ich. Problem w tym, że zawsze brakuje. Brakuje pieniędzy na prezenty, brakuje na wigilijnego karpia, brakuje na choinkę, która nie wygląda jak uschnięty badyl. W tym roku było wyjątkowo ciężko. Pracuję w małej księgarni. Właściciel powiedział w listopadzie, że nie da podwyżki, bo „sprzedaż stoi w miejscu”. Stałem więc za ladą, patrzyłem na pustki na półkach i myślałem, jak ogarnąć święta.
Żona, Magda, też pracuje – w żłobku. Pensja minimalna, ale za to ma zniżkę na naszego syna. Trzyletni Kuba to radość życia, ale też studnia bez dna – pieluchy, jedzenie, zabawki, leki, gdy złapie infekcję. Rachunki rosły, a ja w grudniu miałem na koncie może trzysta złotych. Prezenty? Zapomnij. Wigilia? Chyba u teściowej, bo ona zawsze zaprasza. Ale wstyd było przyjść z pustymi rękami.
Siedziałem wieczorem w salonie. Magda poszła spać, Kuba też. Włączyłem laptopa. Nie miałem siły na nic. Bezmyślnie scrollowałem. I wtedy, w jednej z reklam, zobaczyłem coś, co przykuło moją uwagę. Nie obiecywali fortuny. Mówili o bonusie powitalnym. O czymś, co można dostać bez wpłaty. Normalnie bym przewinął, ale tej nocy byłem zmęczony. Zmęczony brakiem pieniędzy, zmęczony martwieniem się, zmęczony byciem odpowiedzialnym ojcem, który nie ma pojęcia, skąd wziąć na prezent dla syna.
Kliknąłem. Strona załadowała się szybko. Wyglądała profesjonalnie – polskie znaki, przejrzysty układ, lista gier. Zarejestrowałem się. Email, hasło, potwierdzenie. Zajęło to minutę. I wtedy, na ekranie, pojawił się komunikat. Bonus. Bez żadnej wpłaty. vavada bonus – tak to się nazywało. Darmowe środki na grę. Nie musiałem ryzykować własnych pieniędzy. Pomyślałem: „Co mi szkodzi? I tak nie mam nic lepszego do roboty”.
Wybrałem prosty automat – klasyczną owocówkę. Stawki były ustalone, nie musiałem niczego podejmować. Po prostu kliknąłem „spin”. Kręciłem powoli, bez emocji. W tle cisza, tylko lodówka buczała w kuchni. Małe wygrane cieszyły, przegrane nie bolały, bo to nie były moje pieniądze. Grałem tak około godziny. Saldo skakało w górę i w dół, ale trzymało się mniej więcej na tym samym poziomie. Nic wielkiego. Zaczynałem myśleć, że to jednak ściema, że te bonusy to tylko chwyt, żeby wciągnąć ludzi.
I wtedy, przy którymś spinie – nie wiem, którym – coś się zmieniło. Ekran zamarł. Serce mi podskoczyło. Bałem się, że padł internet. Ale po chwili symbole zaczęły tańczyć. Dźwięki wypełniły pokój. Liczby na koncie poszły w górę – najpierw wolno, potem szybciej. Sto, trzysta, pięćset, osiemset. Zatrzymały się na ośmiuset złotych. Siedziałem i patrzyłem. W głowie kalkulowałem – to nie jest fortuna, ale to prezenty dla Kuby. To karp na wigilię. To choinka, która nie będzie uschniętym badylem.
Nie grałem dalej. Kliknąłem wypłatę. System poinformował, że środki zostaną przelane w ciągu doby. Zamknąłem laptopa, napiłem się wody. Stałem w oknie i patrzyłem na ciemną ulicę. Światła w bloku naprzeciwko gasły jedno po drugim. A ja myślałem o tym, że ten bonus, który dostałem za nic, może uratować nasze święta.
Następnego dnia po południu pieniądze były na koncie. Sprawdziłem trzy razy. Były. Ubrałem się szybko i pojechałem do sklepu. Kupiłem prezent dla Kuby – układankę, o której mówił od tygodnia, i pluszowego dinozaura. Dla Magdy – ciepły szal, bo jej stary już się mechacił. Na koniec wziąłem karpia, śledzie, trochę owoców. Choinkę kupiliśmy dzień później – małą, ale pachnącą, prawdziwą. Kuba pomagał ją ubierać. Był taki szczęśliwy, że aż mi się łza w oku zakręciła.
Wigilia była udana. Teściowa zaprosiła, ale to my przywieźliśmy większość jedzenia. Magda uśmiechała się cały wieczór. Kuba dostał swojego dinozaura i nie chciał go oddać nawet do spania. Ja siedziałem przy stole, patrzyłem na nich i myślałem o tamtym wieczorze. O bonusie, który dostałem za nic. O tym, jak jeden spin zmienił całe święta. Nie dlatego, że wygrałem dużo. Wygrałem wystarczająco. Wystarczająco, żeby nie czuć wstydu. Wystarczająco, żeby kupić uśmiech dziecku. I to było najważniejsze.
Minął tydzień. Wszedłem na stronę jeszcze raz. vavada bonus wciąż był dostępny dla nowych graczy. Mógłbym skorzystać ponownie, ale nie zrobiłem tego. Bałem się, że drugi raz może nie być tak dobrze. Bałem się, że zacznę polegać na hazardzie. A ja nie chcę tak żyć. Chcę, żeby moje dzieci miały ojca, który stoi na własnych nogach, a nie na szczęściu z automatu.
Dziś, kilka miesięcy później, wróciłem do normalności. Księgarnia dalej ledwo zipie, ale znalazłem dodatkową pracę – rozwożenie ulotek wieczorami. Magda dostała podwyżkę w żłobku. Kuba rośnie i wciąż psoci. Święta były dobre. Nie idealne, ale dobre. I wiem, że gdyby nie ten bonus, gdyby nie ten jeden wieczór, gdybym nie kliknął wtedy w reklamę – może byłoby inaczej. Może siedzielibyśmy przy pustym stole, a Kuba nie dostałby swojego dinozaura. Może. Nie chcę myśleć o może.
vavada bonus nauczył mnie jednego – czasem warto zaryzykować. Ale tylko czasem. I tylko tyle, ile możesz stracić. Bo to, co zyskujesz, może być bezcenne. Nie pieniądze. Spokój. Uśmiech dziecka. Wigilia bez wstydu. To jest prawdziwa wygrana. I choć hazard nie jest rozwiązaniem, to czasem – tylko czasem – może być małym kołem ratunkowym. Małym, ale wystarczająco dużym, żeby nie utonąć. Ja nie utonąłem. Wręcz przeciwnie – wypłynąłem na powierzchnię. Na chwilę. Ale to wystarczyło, żeby złapać oddech. I żeby uwierzyć, że jednak warto walczyć. Nie z automatami. Z życiem. I ja walczę. Każdego dnia. Dla nich. Dla Kuby, dla Magdy, dla siebie. I choć czasem jest ciężko, to pamiętam tamten wieczór. I uśmiecham się. Bo wiem, że nawet w najgorszym momencie może zdarzyć się coś dobrego. Nawet jeśli tylko raz. Nawet jeśli tylko z bonusu. Nawet jeśli tylko na chwilę. I to wystarczy. Naprawdę. Wystarczy, żeby nie poddawać się. I żeby wierzyć, że następne święta będą jeszcze lepsze. Bez hazardu. Bez ryzyka. Po prostu lepsze. I ja w to wierzę. I dlatego się nie poddaję. Bo warto. Zawsze warto. Nawet gdy nie ma bonusu. Nawet gdy nie ma wygranej. Bo życie to nie tylko spiny. To także miłość. I ona jest największym jackpotem. Na zawsze. I nikt ci go nie zabierze. Nawet gdy konto jest puste. Bo wspomnienia zostają. A ja mam wspomnienie. I pluszowego dinozaura. I uśmiech syna. I to jest więcej niż jakikolwiek bonus. To jest całe moje bogactwo. I wystarczy. Na sto świąt. Nawet tych najbiedniejszych. Bo bogactwo to nie pieniądze. To ludzie. I ja to wiem. I dlatego jestem szczęśliwy. Nawet gdy brakuje. Nawet gdy ciężko. Bo mam ich. I to jest największa wygrana. I nikt mi jej nie odbierze. Nawet los. Nawet pech. Nawet życie. Bo życie jest dobre. I ja je kocham. I oni też. I to wystarczy. Naprawdę. Wystarczy.
 |